Europan Croatia

Europan Hrvatska po treći je put domaćin sastanka tajništava europskih Europana

Uoči raspisivanja natječaja Europan 18, koji će još jednom otvoriti međunarodnu raspravu kroz koju mladi europski arhitekti odlučuju o smjeru razvoja brojnih europskih lokacija, Zagreb je bio domaćin sastanka tajništava. Na sastanku su diskutirane lokacije iz Francuske, Hrvatske, Njemačke, Švicarske, Norveške, Švedske, Finske i Španjolske. Sastanak je priprema za Forum koji će se održati u Madridu u listopadu ove godine, a na kojem će predstavnici lokacija dobiti prvu povratnu informaciju i preporuku o usmjerenju razvoja tih lokacija te preporuke za natječajne elaborate, koji u javnost izlaze početkom ožujka 2025. godine. Tema novog ciklusa je “Re-Sourcing”. Grad Zagreb u natječaju kandidira lokaciju u Klari Sisačkoj, na kojoj se razvija projekt priuštivog stanovanja.

U palači Dverce 20. rujna zamjenik gradonačelnika dr.sc. Luka Korlaet primio je delegaciju Europana Europe te Znanstvenog i Tehničkog vijeća, predvođene glavnim tajnikom arhitektom Didierom Reboisom, predstavnike europskih ogranaka Europana, Europan Hrvatska predvođen predsjednicom Helenom Knifić Schaps, ravnatelja Zavoda za prostorno uređenje arhitekta Nikšu Božića, Pročelnicu Gradskog Ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje gđu Anu Pavičić Kaselj, ravnatelja Zavoda za prostorni razvoj RH arhitekta Bojana Linardića, kolege i prijatelje Europana. U obraćanju je izrazio zadovoljstvo radi ponovnog okupljanja Europana u Zagrebu te izrazio podršku 18. ciklusu, šestom u kojem Zagreb sudjeluje, i prvom u kojem sudjeluje nakon 13. ciklusa.

Više o natječaju možete vidjeti na poveznicama https://www.europan-europe.eu/en/session/europan-18/topic i https://www.europan-europe.eu/en/session/europan-18/calendar/